9 marca 2020 r. o godz. 8.00 w świetlicy szkolnej odbył się XI Szkolny Przegląd Twórczości
Ludowej. Celem konkursu było kultywowanie tradycji kurpiowskich oraz rozwijanie zdolności
twórczych uczniów. Uczestnicy wykonywali pod okiem komisji: wypieki „Byśki'' i „Nowe latka'',
pocztówkę z motywem kurpiowskim, palemki, wycinanki oraz jajko skrobane.
Na każdą dziedzinę twórczości przeznaczony był określony czas, więc potrzebna była dobra
organizacja pracy oraz duże zaangażowanie uczestników. Komisja przy ocenianiu wzięła
pod uwagę poziom artystyczny oraz wierność tradycji wykonanych prac. Zwycięzcy (po dwóch
z każdej dziedziny twórczości) wezmą udział w Powiatowym Przeglądzie Artystycznym Szkół
w Lipnikach.
Zwycięzcy konkursu:
kategoria I: klasy I – III
„Byśki” i „Nowe latka'' (czas wykonania 40 min.)
I miejsce - Zuzanna Deptuła, kl. IIIb
II miejsce - Lena Kręciewska, kl. IIa
III miejsce - Adrian Szablak, kl. Ia
III miejsce - Zuzanna Szablak, kl. IIb
pocztówka z motywem kurpiowskim (40 min.)
I miejsce - Klaudia Kowalczyk, kl. IIb
II miejsce - Filip Kaczmarczyk, kl. IIb
III miejsce - Kornelia Bujalska, kl. IIa
III miejsce - Joanna Rolka, kl. IIIb
kategoria II: klasy IV – VIII
palemka (90 min.)
I miejsce - Karolina Mazuch, kl.VIIa
II miejsce - Oliwia Łada, kl. VIIa
III miejsce - Karolina Gołaś, kl. VIIa
III miejsce - Maja Podzielna, kl. VIIa
pisanka skrobana (90 min.)
I miejsce - Oliwia Podzielna, kl. VIIIa
wycinanka (45 min.)
I miejsce - Patryk Trzcinka, kl. VIb
II miejsce - Adrianna Trzcinka, kl. IVa
III miejsce - Zuzanna Murat, kl. VIb
III miejsce - Alicja Krzynowek, kl.IVa
„Byśki'' i „Nowe latka'' to dziedzina twórczości mało nam dziś znana. Dawniej było to
charakterystyczne pieczywo obrzędowe wypiekane z ciasta chlebowego na Nowy Rok i Trzech
Króli. „Byśki'' to postacie zwierząt hodowlanych i leśnych, np. krów, gęsi czy jelonka. „Nowe latko''
zaś to mały krąg wyobrażający pasterza lub gospodarza otoczonego 12 figurkami ptactwa
domowego (12 – liczba miesięcy w roku). Powszechnie wierzono, że ich wypiekanie zapewni
zdrowie domownikom, pomyślność w gospodarstwie i powodzenie w nowym roku. Do dzisiaj
kurpiowskie gospodynie wypiekają Byśki i Nowe latka, ale traktują je już jako tradycję.
Dziękujemy wszystkim uczniom za udział w konkursie oraz gratulujemy zwycięzcom.
/zk; lp/